Planowanie to klucz
Pierwszym i najważniejszym etapem w projektowaniu kuchni na wymiar jest dokładne planowanie. To, jakie rozwiązania zastosujemy, w dużej mierze zależy od konkretnej przestrzeni, z jaką mamy do czynienia. Znając dokładne wymiary, możemy zdecydować, jakie meble będą najbardziej funkcjonalne i gdzie najlepiej je umieścić.
Warto skorzystać z pomocy specjalistów, którzy pomogą nam w odpowiednim ustawieniu sprzętu AGD, tak, aby było to nie tylko ergonomiczne, ale także bezpieczne. Kluczem jest znalezienie balansu pomiędzy efektywnym wykorzystaniem przestrzeni a zachowaniem wygody użytkowania na co dzień.
Zasada trójkąta
Zasada trójkąta to jedno z podstawowych zasad projektowania kuchni. Według tej zasady, trzy najważniejsze punkty w kuchni, czyli lodówka, płyta grzewcza i zlewozmywak, powinny tworzyć trójkąt. Zapewnia to ergonomiczność pracy w kuchni – najważniejsze miejsca są w zasięgu ręki, a jednocześnie nie krzyżują się ze sobą ścieżki ruchu.
Pionowe wykorzystanie przestrzeni
W małych mieszkaniach, nie możemy sobie pozwolić na marnowanie przestrzeni. Dlatego bardzo ważne jest efektywne wykorzystanie przestrzeni pionowej. Szafki wiszące, półki, magnesy na nóż, a nawet drążki na naczynia – to wszystko pozwala nam wykorzystać przestrzeń nad blatem.
Wysokie, do sufitu szafki to również doskonałe rozwiązanie do przechowywania rzadko używanych sprzętów kuchennych czy sezonowych przedmiotów. Pozwoli to utrzymać porządek na blatach, które w małej kuchni są na wagę złota.
Meble wielofunkcyjne i rozwiązania pod kątem
Meble wielofunkcyjne to kolejny sprytny sposób na oszczędzanie przestrzeni. Szafka, która pełni również rolę stolika do kawy, albo wyspa kuchenna, która może służyć jako stół – takie rozwiązania pozwalają nam zaoszczędzić miejsce i uczynić naszą kuchnię bardziej funkcjonalną.
Rozwiązania pod kątem również mogą pomóc w pełnym wykorzystaniu dostępnej przestrzeni. Narożne szafki czy też szuflady pozwalają na efektywne wykorzystanie często zapomnianych narożników kuchni.
Kuchnie na wymiar to idealne rozwiązanie dla małych mieszkań. Dzięki nim, mamy możliwość pełnej kontroli nad organizacją przestrzeni, co pozwala nam skutecznie wykorzystać każdy dostępny centymetr. Planowanie, zasada Trójkąta, pionowe wykorzystanie przestrzeni, meble wielofunkcyjne, oraz rozwiązania pod kątem – to wszystko sprawia, że nasza kuchnia staje się bardziej funkcjonalna, a co za tym idzie, gotowanie staje się czystą przyjemnością.